Geplaatst in Back to school, Persoonlijk, School

Waarom ik heb gekozen om mijn papieren cursussen in te ruilen voor een iPad

Ik ben altijd iemand geweest die heel veel dingen digitaal deed. Ik was altijd op zoek naar manieren om ruimte te besparen. Manieren om alles te krijgen zoal ik het wilde. Ik probeer graag nieuwe dingen uit. En een ding had ik echter nog nooit geprobeerd en dat was om zo weinig mogelijk papier te gebruiken voor school. En zo dus geld en ruimte te besparen.

Geen papieren cursussen meer 

School was iets waar ik heel veel papier voor gebruikte. Het besef kwam voor mij dat het ook anders kon. Mijn hogeschool besloot vorig jaar bijna geen enkele papieren cursus nog af te drukken en te verkopen. De handboeken werden nog wel verkocht. Het eerste semester heb ik eigenhandig al mijn cursussen afgedrukt op school. Uiteindelijk was ik zoveel geld kwijt aan cursussen afdrukken, dat er een andere manier moest zijn. 

Ik besefte ook steeds vaker dat ik overal papieren cursussen had, maar dat ik die haast niet meer gebruikte eens dat ik geslaagd was voor het vak. Heel af en toe zocht ik nog eens iets terug op. Maar dat deed ik dan in de digitale versie en via de zoekfunctie. Ik had dus stapels papieren cursussen waar ik eigenlijk vrijwel niets meer mee deed, nadat ik het had gestudeerd. 

Dat probleem heb ik opgelost gekregen. Ik ben vanaf januari gestart met alles te doen via een Apple Pencil en een iPad. Zal iedereen evenveel baat hebben met deze manier van studeren? Waarschijnlijk niet. Gaan er mensen blijven zijn die zeggen dat op papier studeren beter is en dat iedereen het moet doen? Waarschijnlijk wel. Ik schrijf dit niet om je te vertellen dat digitaal studeren iets is wat je MOET doen. Absoluut niet. Studeren is iets waar een eigen draai in moet vinden. Ik maakte mijn samenvattingen in het middelbaar ook altijd al digitaal, ik heb ook altijd een digitale kalender gehad. Dat laatste wel in combinatie met een papieren versie. Dus de overstap om volledig digitaal te gaan was veel makkelijker. 

De voordelen die ik ondervonden heb 

De voordelen van digitaal studeren: 

  • Je kan nog steeds schrijven met de Apple Pencil. Het geeft natuurlijk wel een ander gevoel en ervaring. Maar voor mij werkt dit perfect. Ik ben ook nog op zoek naar een matte screenprotector zodat het toch iets meer grip heeft dan gewoon op glas schrijven.
  • Ik heb altijd al de kleuren die ik nodig heb bij de hand. Ik werk namelijk met kleurencodes. Ik heb het ook al vaker voorgehad dat ik een bepaalde kleur thuis had laten liggen. En dit probleem heb ik dus niet meer.
  • Ik sleur veel minder mee. Ik had vroeger zoveel kaften, papieren … mee. Nu heb ik ook nog steeds een cursusblok en pennenzak mee voor als ik toch eens iets zou moeten afgeven. Maar heb veel minder gesleur met materialen. Want alles staat op mijn iPad. Dus af en toe een handdoek mee. Mijn laptop en mijn iPad en ik kan alles doen wat ik moet doen.
  • Ik heb altijd al mijn cursussen bij. Ze staan allemaal opgeslagen op ICloud en kan er overal makkelijk aan. Mij overkomt het niet meer dat ik ze vergeten ben.

Digitaal leren heeft ook zijn nadelen 

Na al de voordelen die ik ervaren heb met digitaal leren zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Hier even een kleine opsomming: 

  • Je bent afhankelijk van een batterij. Op dit moment heeft me dat nog niet veel problemen opgeleverd, omdat ik thuis gestudeerd heb het afgelopen half jaar. Toch gaat mijn nieuwe jaar binnenkort van start en zal ik ook een aantal dagen op school te vinden zijn. Moest de batterij van je iPad toch eens opgeven en je bent je oplader vergeten? Dan heb je wel een probleempje. Zeker als jouw school niet om de haverklap een stopcontact heeft zoals die van mij. 
  • Het digitaal werken is ook belastender voor je ogen. Dat is iets wat ik heel hard gemerkt heb. Ik heb altijd al wel wat gevoeligere ogen gehad als ik lang naar schermen keek. Door het continu gebruik van mijn iPad werd dit alleen maar erger. Mijn oplossing hiervoor is een blue light blocking bril. 
  • Bij de voordelen gaf ik ook al aan dat ik toch nog wel papier meeneem. Soms moet je bepaalde dingen opschrijven en afgeven aan de leerkracht. Dit kan dan natuurlijk niet als je digitaal werkt. 

Maar doe ik nu echt alles digitaal? 

Nee. Een kort maar krachtig antwoord. Ik doe min of meer alles digitaal buiten plannen. Ik heb wel een digitale kalender waar ik alles in noteer. Maar elke week plan ik nog heel uitgebreid alles in, in een papieren agenda. Waarom doe ik dit? Omdat ik het gewoon handig vind om hem open te laten liggen wanneer ik aan mijn bureau zit. Zodat ik elke keer een blik kan werpen op wat ik al gedaan heb of wat ik nog moet doen. Om dit te zien is het veel handiger op papier, dan elke keer een bepaalde app te openen. Waarom ook een digitale kalender? Mijn papieren agenda is kort termijn. Daar staat meestal maarr een week of twee in. Mijn digitale kalender is nog steeds de basis waar ik op korte termijn en op lang termijn mee plan. De planner die ik daarvoor gebruik is de Mascha Planner. 

De vermelde spullen kopen ? Dat kan via deze links (affiliatie links)

Zou jij ooit digitaal kunnen gaan? Of blijf je liever bij papier? 

StudieboekenStudieboeken

Auteur:

Hallo Ik ben Evi. Ik ben 23 jaar oud. Heb sinds juli 2016 een YouTube kanaal. En ben nu begonnen met bloggen. Ik blog over dingen die mij interesseren dit kan over boeken, beauty, lifestyle en nog meer gaan.

Een gedachte over “Waarom ik heb gekozen om mijn papieren cursussen in te ruilen voor een iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s